Bela omela – mistletoe

Viscum album je latinsko ime za to posebnmo rastlino, posebej priljubljeno med zimskimi prazniki.

je zimzelena polzajedalska rastlina, ki ima  polkrožno obliko, v premeru doseže povprečno med 20 in 90 cm, včasih tudi do 120 cm. Svoje korenine poganja v veje dreves na nek način »krade« hranilne snovi. Steblo bele omele je okroglo, golo ter se 2 do 3 krat viličasto cepi v po dve veji. Steblo in listi so zelene barve, listi poganjajo v parih na koncih vej, so usnjati, suličasti in ovalne oblike. 

Bela omela je dvodomna rastlina, ki cveti od marca do maja. Moški in ženski cvetovi so veliki od 2 do 3 milimetre in zeleni. Poganjajo na mestih, kjer se vejice delijo. Pojavljajo se v skupinah po tri do šest. Na ženskih rastlinah se oplojeni plodovi razvijejo v belkaste ali rumenkaste prosojne kroglice velikosti do 10 miliometrov v premer. V njih se nahaja po eno 8 milimetrov debelo seme, obdano z lepljivim mesom.

Bela omela je priljubljena v  alternativni/komplementarni medicini.

Podrobnejši opis  v priročniku “Bela omela – Zdravljenje z Viscum album L. ekstrakti.

Kljub strupenosti uporabljajo belo omelo (v obliki kapljic, gtt.) v ljudskem zdravilstvu za preprečevanje poapnenja žil in za zniževanje krvnega pritiska, saj širi žile.

Zdravniki konvencionalne in zdravniki alternativne medicine v Nemčiji uporabljajo ekstrakte bele omele parenteralno (subkutano injiciranje) v zdravljenju raka – Antropozofska medicina.

Podvrste, ki se med seboj ločijo po barvi plodov, velikosti in gostiteljskih drevesih:

  • Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abromeit. Razširjena v osrednji Evropi. Plodovi bele barve, listi dolgi do 8 cm, zajeda smreke.
  • Viscum album subsp. album. Razširjena po Evropi, jugozahodni Aziji vse do Nepala. Plodovi so bele barve, listi veliki od 3 do 5 cm, zajeda pa jablane, topole, lipe, včasih pa tudi hraste.
  • Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollmann. Plodovi rumene barve, listi veliki od 2 do 4 cm. Razširjena po Evropi, kjer zajeda macesne, bore in smreke.
  • Viscum album subsp. meridianum (Danser) D.G.Long. Razširjena po jugozahodni Aziji. Plodovi so rumene barve, lističi dolgi od 3 do 5 cm, zajeda pa javorje, orehe, slive, jerebike ter gabre.
  • Viscum album subsp. creticum Razširjena na vzhodni Kreti, plodovi bele barve, zajeda pa turški bor.
  • Viscum album subsp. coloratum Kom. Flora of China jo obravnava za izumrlo vrsto Viscum coloratum (Kom) Nakai.

Poleg strokovnih dejstev o beli omeli, ne moremo mimo njene dekorativne narave. Z rdečo mašljo okrašen šop bele omele na vhodnih vratih je odlična dobrodošlica sorodnikom in gostom, ki nas obiščejo med prazniki. Obstojna je v koritih, loncih, ali v vazi med cvetjem. Želimo vam uspešno ustvarjanje še tik pred prazniki…

In najvažnejše ne pozabite se imeti radi, prostor pod belo omelo z rdečo mašljo je za praznično lupčkanje in cartanje…

[nggallery id=49]

Vrtnarstvo Tement

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »