Krajinska arhitektura

Krajinska arhitektura

FILOZOFIJA

Klementina Tement Gajšek je druga generacija zelene družine. Skupaj s sestro Urško Tement in partnerjem Miho prevzemamo zeleno krmilo. Področje študija krajinske arhitekture je bilo zastavljeno zelo široko, prevzel me je, ta poklic prihodnosti. Sama sem se po študiju povezala s tujimi in domačimi imeni, se trudila spoznavati delo krajinskega arhitekta s prve roke in prepotovala čim več sveta, širila obzorja preden sem resno skočila v bazen vrtnega oblikovanja samostojno. Prizadevam si ustvarjati krajine, ki ponujajo bogato in večplastno izkušnjo – prostore s čustveno globino, ki izhaja iz ideje njihovega oblikovanja. Soočenje in kontrasti; med preprostostjo in kompleksnostjo; moderno in romantično; med subtilno intervencijo in odločilnimi potezami. Bogastvo oblik, tekstur v rastlinskem gradivu in materialih uporabim kot govorico, ki pripoveduje in pelje zgodbo. Vzpostavi povezavo med krajem in človekom. Analitični oblikovalski pristopi skupaj s podrobnim razumevanjem narave in željo strank.

Sledim razumu trajnostnega razvoja in si prizadevam za večjo ekološko raznolikost in bogastvo okolja v katerem delujem. Izbor rastlin je vezan na prostor, zmožnosti, zahteve in želje. Katere rastline rastejo skupaj? Kakšna je prst? Ali rastejo v senci večjih rastlin, pod drevesom in, nenazadnje, kako se prilegajo v širšo sliko okolja. Vse to so vprašanja v procesu oblikovanja z rastlinami in imajo bistven vpliv na končni rezultat.

Strokovno izbrano rastlinsko gradivo bo uspešno na daljše časovno obdobje. V shemah sajenja se zgledujem po rastlinskih združbah, kot se pojavljajo v naravnih in pol-naravnih habitatih.

V vrtu so opredeljena čustva, ideja in misel. Moja naloga je postavila temelje, kajti, vrt nas ne more vezati s svojo ozko vizijo, pustiti moramo navidezno neskončnost za lastno domišljijo in doživljanje tega enkratnega doživetja.

Več na spletni strani: https://www.klementinatement.com/