Trajnice

Trajnice

So tiste  rastline, ki v našem klimatu zimo preživijo na prostem, delimo jih na zelnate in lesnate. Zadnjih deset let močno pridobivajo na veljavnosti tako javnega kot zasebnega urejanja prostora, saj lahko s premišljenim in strokovnim naborom zadostijo še tako zahtevnim pogojem.

Če je rastlina zelnata, ob koncu vegetacijske dobe nadzemni deli odmrejo, podzemni del pa prezimi in iz njega spomladi poženejo novi poganjki. V ta namen so podzemni deli teh rastlin odebeljeni za shranjevanje hranilnih snovi (največkrat kot škrob) in tvorijo korenike, gomolje in podobne organe.

Zelenate trajnice najlažje prepoznamo po olesenelem nadzemeljskem  delu, ki ne odmre. Lesnate potonike so tiste nežne, nostalčične predstavnice te skupine.

Na vrtnariji vzgajamo trajnice med obema steklenjakoma na prostem. Takšno rastlinsko gradivo je dobro pripravljeno, utrjeno in vzdržljivo za takojšnjo saditev na gredice, javne površine. Več tisoče sadik je pripravljenih v vsakem letnem času, prilagajamo se trendom, okolju, ki nas obdaja in dragocenih izkušnjah, ki jih sedaj nabiramo že več 30 let na področju vzgoje in svetovanja.