Chelsea flower show 14

Maj v Londonu naravnosti drhti in cveti, prav vabljivo za vse, ki delamo na području hortikulture in krajinske arhitekture. Že januarja panično usklajujemo koledarje za eno najpomembnejših in predvsem najbolj znanih vrtnih razstav na svetu.

Chelsea flower show v petih dneh, kolikor traja oblikuje trende in smernice v vrtnem oblikovanju za vsaj naslednje leto ali dve.

Trajnice na tisoč in en način v kombinaciji z vsem možnim, za glavni navdih so služili projekti Pieta Oudolfa, ki je krajinski arhitekt znan kot utemeljitelj novega vala rastlinskega gibanja (New Wave Planting Movement) in je med drugim oblikoval vrtove High Line v New Yorku. Za njegovo delo je značilna prisotnost življenjskega ciklusa. Rastline pravi, ne morejo kar cveteti 12 mesecev, treba jim je dati možnost, da odcvetijo, se spremenijo in odmrejo. Oblikovanje vrta, ki deluje in se razvija skozi čas je zelo zahtevno, štiri dimenzionalno delo in priložnost, da ljudem pokažeš nekaj česar ne pričakujejo.

 

Veliko navdušenje so Londončani pokazali nad rdečelistnim bezgom (tudi v letošnjem katalogu PVD ga najdete), veliko mladih oblikovalcev ga je uporabilo v svojem delu na Chelsea flower show, zasajajo pa ga tudi v kombinaciji z nizkimi trajnicami na javne nasade v parkih in mestu.

 

 

Fotografije in tekst

Tina Tement dipl. inž. krajinske arhitekture

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »