Choisya ternate ‘White Dazzler’ rastlina, ki jo želite na svojem vrtu

Rastlina, ki ji na vrtnariji posvečamo že nekaj let, ni letošnja novost ampak trdno preizkušena lepotica….  radi bi njene odlične lastnosti delili z vami  je zimzelena in nadvse simpatično belo cvetoča Choisya ternate ‘White Dazzler’, po slovensko ji rečemo kojzija, trilistna oranževka, tudi pod imenom mehiška oranževka jo poznamo. Omenjena sorta je odpornejša na mraz, našo klimo, kompaktejša ter izjemno cvetoča.

Gre za majhen do srednje velik kompakten grm, ki v višino doseže do dva metra. Zimzeleni listi so povoščeni in oddajajo prijeten intenziven vonj po pomarančah. V aprilu, maju, juniju je prekrita z drobnimi belimi cvetovi, ki so obstojni, neobčutljivi. Odlična je tudi za izdelavo svežih šopkov.

Mesto na vrtu?

Ustreza ji sončna do polsenčna lega, če je lega zavetnejša bo cvetela nekoliko prej, ni pa pogoj. Potrebuje peščeno humozna tla, ki so kisla in dobro odcedna. Prekomerne vlage v tleh ne prenaša dobro. Njen koreninski sistem je plitek.

Dobro prenaša rez in oblikovanje, v parkih jo lahko velikokrat srečamo striženo v kvadrate ali druge oblike.

Na vrtnariji so na voljo  pri nas gojene sadike v 3 različnih velikostih. Cene se začnejo pri 6.50 evra za sadike in 3 letne sadike po 12, 14 ali 16 evrov.