ČUDEŽNO DREVO – Moringa oleifera

Lansko leto smo jo prvič gojili pri nas v rastlinjakih. Odlično se je obnesla, ali jo poznate to res čudežno rastlino?

 

  • V naravi uspeva v tropskem in subtropskem pasu (cona 9 in 10), tolerira širok razpon tipov tal, vendar ima raje nevtralno do nekoliko kislo zemljo (ph 6.3 do 7.0), dobro odcedno zemljo, kajti korenine so nagnjene k gnitju.
  • Je za sončne lege in toploto, dobro prenaša sušo, zmrzali pa ne.
  • Izjemno bogat vir antioksidantov, kot sta kvercetin in klorogenska kislina. Za ljudi s sladkorno boleznijo in visokim krvnim sladkorjem lahko redno uživanje moringa listov, korenine in semen bistveno pomaga pri zniževanju vsebnosti sladkorja v krvi. Nekatere študije so pokazale, da uživanje listov in plodov pomaga pri hormonskem neravnovesju in celo upočasnjuje procese staranja. Naj bi skodelica čaja moringe vsako jutro pomaga pri mladostnem videzu še dolgo časa.
  • Zdravilnih učinkov je mnogo, se ne končajo, saj vse izhaja iz dejstva, da so vsa potrebna hranila zgoščena v enem samem malem listu.
  • Moringa se lahko uporablja kot dodatek k prehrani tudi za zmanjšanje oteklin, do povečanja imunskega sistema in tudi povečanje proizvodnje materinskega mleka pri dojenju.
  • Prijelo se jo je tudi ime »hrenovo drevo« saj bi naj les moringe imelo rahel pekoč okus.
  • Uporabna je cela rastlina, velja pa, da je listje najboljši del, saj vsebuje visoko vsebnost vitaminov, kot so C, A in B. Lahko se kuhajo kot špinača, ali pa jih posušite, uporabite v juhah, v vseh ostalih receptih, povsod.
  • Semena se lahko jedo kot vsi ostali oreščki, iz korenin pa se lahko naredi omaka, ki zelo spominja na naše jedi iz hrena.

Besedilo je napisala Nuša Nezman iz Vrtnarstva Tement

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »