Cvetoči vrčki za vse poletje in jesen

Hortenzije- cvetoči ”vrči” za vse poletje in jesen

Besedilo: Klementina Tement, dipl.inž. krajinske arhitekture

Fotografije: Klementina Tement

Rod hortenzij je v naravi razširjen povsod po svetu, le v evropi niso avtohtone, na staro celino so prišle v 18. stoletju in sicer najprej na Nizozemsko.

Ime Hydrangea prevedeno iz stare grščine pomeni posodo za vodo, saj ovoj semena spominja na vrč za zajemanje vode. Trajnice, ki se s svojimi izjemno zanimivimi cvetovi kažejo vse poletje, skoraj do zime, so že od nekdaj zelo priljubljene na naših vrtovih.

Sama se nostalgično spominjam otroštva preživetega na vrtu z babico, tam je rastel velik grm čudovite hortenzije, vsak junij se je šibila pod težo ogromnih, modrih cvetov, še danes cveti ob istem času na istem mestu in kliče spomine.

Zanimivo je dejstvo, da so vse vrste znotraj rodu, razen napiljenolistne hortenzije (Hydrangea serrata) strupene. Slednjo v azijskih deželah uporabljajo za pripravo tradicionalnega sladkega čaja, ali jo uporabljajo kot dodatek k črnemu čaju, zaradi prijetne, sladke arome. Ima zanimive, manj polne, bele cvetove, doseže nekaj čez meter višine in prezimi tudi v naši klimi (slika 6).

Lepi cvetovi tudi v loncu

Hortenzije so krasne posodovke, potrebujejo le dovolj velik lonec, primeren substrat, redno gnojenje in zalivanje. Lega posode s hortenzijo je odvisna od sorte, ki jo želimo posaditi, sicer pa žlahtnitelji vsako leto znova ponudijo bogat sortiman, kjer lahko izbiramo med sončnimi in senčnimi sortami. Izbor barv in oblik cvetov je skoraj nepregleden. Lep glinen lonec s čudovito belo vrtno hortenzijo zagotovo popestri vsak letni vrt ali teraso (slika 1). Elegantna in preprosta zasaditev, kjer je izbrana bela sorta lataste hortenzije, habitus same rastline, tekstura in barva listov so odličen kontrast ”rjavečemu” loncu (slika 3).

Vzgoja hortenzije v loncu, se razen v rednem zalivanju, ne razlikuje od oskrbe hortenzij posajenih v gredo. V fazi razvoja popkov hortenzij ne gnojimo z organskimi gnojili (hlevski gnoj). Sicer pa dodajamo kalij in fosfor za cvetenje.

Rez hortenzij

Kot pri večini trajnic, tudi pri hortenzijah odstranjujemo cvetove in odmrle veje spomladi. S suhimi vejami in cvetovi rastlina zaščiti lesnat del pred pozebo.

Pri vrtni hortenziji (Hydrangea macrophylla) odrežemo veje dve kolenci pod cvetom, po potrebi izrežemo tudi veje v notranjosti s čemer rastlino pomladimo in omogočimo rast mladim vejam. Pogosto vprašanje pri navadni vrtni hortenziji je neredno cvetenje. Če vrtno hortenzijo porežemo preveč nizko v istem letu ne bo cvetela, lahko tudi do dve leti ne razvije novih cvetnih nastavkov.

Kar pa ne velja za latnate hortenzije, ki jih spomladi porežemo skoraj do tal in v istem letu poženejo nove, meter visoke zelnate poganjke s cvetovi. Tudi sorta Hydrangea arborescens ”Anabelle” sodi med vrste, ki se spomladi porežejo do tal, v začetku junija pa nas že očara s čudovitimi, bujnimi cvetovi. Sorta je priljubljena, predvsem zaradi neobčutljivosti in odlično uspeva tudi na sončnih legah (slika 8, 12). ”Anabelle se pogosto znajde v zasaditvah, kjer se, razen bele in zelene izogibajo barvam. Zelena perjanka, vednozelen bršljan in vse poletje cvetoča hortenzija so odlična kombinacija rastlin z različnimi teksturami in odtenki zelene, dokaz da ne potrebujemo vseh možnih cvetov in barv, da ustvarimo prijeten ambijent (slika 4).

Zasaditev za romantične duše, bela latasta hortenzija, v odzadju nežno lila odtenek zanimivega Thalictruma rochebrunianuma, ki v nežnem vetru ustvari poezijo v vrtu.

Razmnoževanje hortenzij

Pravi čas za potikanje mladih rastlin je mesec avgust, takrat rastline niso v glavni fazi rasti. Izberemo poganjke, ki so brez cvetov, niso preveč oleseneli in so dolžine dveh ”kolenc”. Substrat za potaknjence mora biti nežen in zračen ter brez dodanega gnojila. Zalivamo zmerno saj so mlade rastline občutljive na vlago in posledično nastanek plesni, ki jih hitro uniči. V prvem tedenu se priroča pršenje potaknjencev, nikar močno zalivanje.

Modra barva je večna dilema, ljudje bi včasih radi premikali gore. Za modro bravo hortenzije je marsikdo pripravljen rastlino zaliti in politi z vsemogočimi pripravki, ki jih ponujajo proizvajalci. Samo nasprotujem takšnemu početju, saj navadno učinkujejo le za kratek čas ali pa sploh ne.

Aluminij je tisti element, katerega prisotnost poskrbi za tako željeno modro bravo cvetov. Kalcij pa je tisti, ki modro odžene, zalivanje s trdo vodo tako vpliva na odtenek barve vrtne hortenzije.

Če pogledamo cvet hortenzije od blizu, nam razkrije skrivnost več sto nežnih cvetkov, združenih v veliko gmoto, odlično ostane v vazi, zato so cvetovi vse bolj priljubljeni za rezano cvetje in dekoracije.

Popestritev fasade ali pergola z vzpenjavo hortenzijo (Hydrangea petiolaris), je neobčutljiva vzpenjalka, ki v beli barvi cveti vse poletje. Delno prenaša rez, vendar ni primerna za strižene oblike.

Latasta hortenzije so najlepše v kombinaciji visokih trav.

Posebna lepotica, ki potrebuje polsenčno rastišče je Hydrangea aspera D. Don, srhkolistna hortenzija.

Na vrtnariji imamo čez vse leto ogromno zanimivih sort hortenzij, celo bolje jih je saditi v jesenskih mesecih, saj bodo že pred poletjem razvile močan koreninski sistem, tako bomo lahko manj pazljivi pri zalivanju v vročih mesecih.

[nggallery id=60]

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »