Delovni čas med krizantemami

Bližje kot smo novembru, manj časa spimo člani Vrtnarstva Tement. Naš delovni čas je vsako leto enak, delamo vsak dan. 

sobota 28 in nedelja 29.10 smo z vami od 8.00 do 16.00.

Ponedeljek 30. in torek, 31.10 pa od 8.00 in do 17.00.

VABLJENI MED PESTROST KRIZANTEM, VZGOJENIH PRI NAS. 

Chrysanthemum indicum hort. L.- latinsko ime krizanteme, v naši kulturi, najpogosteje nagroben cvet, z njimi se spomnimi preminulih sorodnikov ob prvem novembru.

Tako globoko zakoreninjena simbolika smrti, žalovanja in spominov na mrtve je krizantemo odrinila od tiste vrste rož, ki jih podarjamo, dajemo v šopke. Na Japonskem je ta roža državni simbol, vse od 12. stoletja je grbovna cvetlica tamkajšnjih cesarjev; simbolizira moč in vrhovno oblast ter je tradicionalna podoba obilja, sreče in večnega življenja. Dolgo življenje in srečo zaželimo, če na Vzhodu podarimo krizantemo. Pri srcu je bila tudi v mitologiji, boginji Artemidi, zato je lahko njen bel cvet atribut grške boginje lova. Časi se spreminjajo, prikupne krizanteme najrazličnejših barv in oblik pridobivajo veljavo že nekaj časa.

Iz rastlinjaka ob pravem času

Vzgoja teh cenovno dostopnih cvetov ni tako enostavna, zahteva veliko več znanja, izkušenj in potu, kot bi marsikdo rekel. Ukoreninjene sadike gredo v lonce, lončke ali grede v začetku julija, takrat potrebujejo redno preskrbo z vodo, gnojenje in pletje. Naslednja skrb so škodljivci in bolezni, lep, zdrav izgled listja, ki je ključen faktor pri končni prodaji cvetja. Krizanteme morajo cveteti ob točno določen času, s vrtnarji to dosežejo s krajšanjem dneva, tako kot pri božičnih zvezdah.

Rastline morajo ob začetku temnenja doseči približno 60% želene višine. S črno polietilensko folijo, običajno temnimo za 14 ur.

Velikocvetni koški ali drobni popki

Krizanteme med rastjo razvijejo vse polno popkov ob steblu, če želimo en sam velik cvet, pustimo le en dominanten popek, ostale nežno in previdno odstanijo v septembru. Navdušenje nad elegantno lepoto krizantem je prepravilo ves cvet, nekaj časa zapostavljeno rožo, lahko danes gledamo na plakatih svetovnih prestolnic uporabljeno v najrazličnejše reklamne namene. Retro je postala bi lahko rekli, predvsem tiste velikocvetne bučke, ki so bile tako všeč našim babicam, mi smo se pa le muzali, češ raje imamo drobne cvetove.

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »