Evkalipti, jesen, dogodki

Oktober prihaja. V soboto se vidimo ves dan na našem pop up tržnica dogodku. do 15.00 ure bomo v družbi dobrege dizajna, glasbe, pijače, prigrizkov.

BUČE so. ali na bučomatu ali na vrtnariji.

DELOVNI ČAS bo v oktobru podaljšan od 8.00 do 18.00 ure vsak dan. Sobote od 8.00 do 13.00.

Ja radi imamo evkalipte, sploh takšne, ki jih lahko uporabljamo, božamo, vonjamo, otroci se igrajo z njimi, krasijo sladice in podobno.  Torej brez strupov so vzgojeni, da povem zelo na kratko in po domače. Ja žal se tudi v tako lepem poklicu kot je naš, zaradi pritiskov po najhitreje, najceneje zadnje čase rastlinic ne carta več. Ker človek ne bi bil človek. če ne bi toliko stvari uničil. Gremo dalje. Skratka evkalipti niso sobne rastline, torej jih ne moremo imeti kot lončnice, hladnejši prostor potrebujejo za prezimovanje v notranjih prostorih. Odlično prezimijo posajeni v zemljo na prosto ali posajeni v večje lonce, postavljeni v zavetno lego teras, balkonov, zimskih vrtov. Prilagodimo zalivanje. Vedno preizkusimo s prstom vlago zemlje 20cm pod površjem ali dvignemo lonec. Ne pozabimo jih zalivati v primeru suhe zime. Po želji jih lahko obrezujemo, izrezujemo. Tako bo rastlina rastla manj v višino in postajala bolj gosta, nižja. Celo obožujejo rez, pomladijo se in odženejo polno mladih vej.

Evkalipt je odličen v mešanih nasadih (na našem ig imamo precej idej). Čez zimo je zimzelen, poleti prenese močno pripeko, pa tudi polsenca mu ugaja.

Preskrba z vodo je kot pri vseh rastlinah odvisna od lege, posode ter vremena. V loncih smo pri zalivanju pozorni na ravno pravo količino vode, pri koreninah pogledamo stanje vlažnosti prsti, dvignemo lonec ali odkopljemo vsaj 10 cm pod površjem, da prilagodimo količino vode. Na vrtnariji jih čez zimo zalivamo 4x na teden, poleti vsak dan.

Sorte, ki so na voljo:

Eucalyptus citriodora

Eucalyptus globulus

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus parvifolia Patina

Eucalyptus pulverulenta

Eucalyptus polyanthemos

Eucalyptus crenulate

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus polyanthemos

 

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »