Evkaliptus

Pri nas vzgajamo gunijevega. Letos smo poskrbeli za pravi evkaliptusov gozd. Vzgojen je iz semen, nekaj iz sadik. Sedaj nam ravno bucka še ostalih 9 sort. Ja radi imamo evkalipte, sploh takšne, ki jih lahko uporabljamo, božamo, vonjamo, otroci se igrajo z njimi, krasijo sladice in podobno.  Torej brez strupov so vzgojeni, da povem zelo na kratko in po domače. Ja žal se tudi v tako lepem poklicu kot je naš, zaradi pritiskov po najhitreje, najceneje zadnje čase rastlinic ne carta več. Ker človek ne bi bil človek. če ne bi toliko stvari uničil. Gremo dalje.

Skratka evkalipti niso sobne rastline, torej jih ne moremo imeti kot lončnice, hladnejši prostor potrebujejo za prezimovanje v notranjih prostorih. Odlično prezimijo posajeni v zemljo na prosto ali posajeni v večje lonce, postavljeni v zavetno lego teras, balkonov, zimskih vrtov.

Ne pozabimo jih zalivati v primeru suhe zime. Po želji jih lahko obrezujemo, izrezujemo. Tako bo rastlina rastla manj v višino in postajala bolj gosta, nižja. Celo obožujejo rez, pomladijo se in odženejo polno mladih vej.

Evkalipt je odličen v mešanih nasadih (na našem ig imamo precej idej). Čez zimo je zimzelen, poleti prenese močno pripeko, pa tudi polsenca mu ugaja.

Preskrba z vodo je kot pri vseh rastlinah odvisna od lege, posode ter vremena. V loncih smo pri zalivanju pozorni na ravno pravo količino vode, pri koreninah pogledamo stanje vlažnosti prsti, dvignemo lonec ali odkopljemo vsaj 10 cm pod površjem, da prilagodimo količino vode. Na vrtnariji jih čez zimo zalivamo 4x na teden, poleti vsak dan.

Sadike, ki nam rastejo in bodo na voljo konec junija:

Eucalyptus citriodora

Eucalyptus globulus

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus parvifolia Patina

Eucalyptus pulverulenta

Eucalyptus polyanthemos

Eucalyptus crenulate

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus polyanthemos