Feijoja sellowiana tako imenovano ananasova guava je vednozelen grm ali manjše drevo, ki je po Svetu priljubljena zaradi čudovitih cvetov in seveda užitnih plodov. Sočno, sladki, osvežilni nekaj med ananasom, banano, mangom, jagodami, čisto svojevrsten tropski miks bi jim jaz rekla in jih še kako priporočala poskusit.  Če jo boste vzgajali doma, vas bo v maju in juniju presenetila s čudovitimi rdeče -belimi cvetovi, plodovi pa bodo najboljši za poskusit v septembru in oktobru.

Naravno uspeva v visokogorju južne Brazilije, vzhodnega Paragvaja, severne Argentine in Kolumbije. Feijoji prija sončna lega do pol senca, ter prepustna tla, ker ni povsem prezimno trdna, le do -5 stopinj, čez zimo priporočamo gojenje v notranjih prostorih, kot citruse in posodovke. Nekateri viri navajajo, da starejše feijoje prenesejo tudi – 9 do -12 (hardiness zone 8), sami jih vedno raje umaknemo na zaščitena, svetla mesta, z zalivanjem čez zimo nikar ne pretiravajmo.

Sadež, ki zori jeseni, je podolgovat, zelene barve po dolžini meri nekje 4 cm. Ima sočno meso, je sladkega aromatičnega okusa, ki najbolj spominja na prej omenjeno tropsko mešanico sočnega sadja. Sadeži se jedo surovi, lahko pa ga uporabite tudi za pite, torte, pudinge, marmelade, želeje, smoothije… Užitno so tudi cvetovi! So sladki in hrustljavi.

Meso sadeža se že dolgo uporablja v kozmetični industriji; zaradi visoke vsebnosti hranil in vitaminov velja za dober naravni piling kože.

Plodovi so odličen vir vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E in K) in mineralov (kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, …). Največ pa je prav vitamina C in to kar 40% na 100 g slastnih plodov.

Nekatiri viri navajajo, da naj bi uživanje plodov zmanjšalo negativne učinke stresa in izboljšalo nivo kisika v celicah, kar pa zmanjšuje število poškodb zaradi prostih radikalov in lahko precej zmanjša tveganje za nastanek raka.

Nedavna študija je pokazala, da obrok na dan slastnih plodov kar v enem dnevu zmanjša tveganje za depresijo. To je zaradi prisotnosti protivnetnih spojin in antioksidantov, kot je resveratrol.

Žal je sadje zaradi mehkega ovoja povsem neprimerno za transport na dolge razdalije zato ga ne najdemo na trgovskih policah. Da ne bo kdo mislil, da gre za kakšno tropsko zamerljivko, ki tu in tam pokaže kak cvet in morda kdaj obrodi, prav nasprotno. Na naši vrtnariji jih uspešno vzgajamo že pet let, in zaenkrat niso pokazale težav ali posebnih občutljivosti. Tudi rodnost je nevrjetna, letos smo jih imeli zvrhano košaro.

Priporočam jih zasaditi v čim večje lonce, da se lahko lepo razraščajo in če jih pozabimo preskrbeti z vodo v vročih mesecih ne bodo tako zamerile, sicer pa jih sami v vročih mesecih zalivamo redno z vsaj 5 litri vode na sadiko.

 

 • Feijoja sellowiana tako imenovano ananasova gvava je vednozelen grm ali manjše drevo, ki je po Svetu priljubljena zaradi čudovitih cvetov in seveda užitnih plodov.
 • Naravno uspeva v visokogorju južne Brazilije, vzhodnega Paragvaja, severne Argentine in Kolumbije.
 • Feijoji prija sončna lega do pol senca, ter prepustna tla; je zmrzalno trdna do -5 stopinj, za bolj ostre zime priporočamo premik v notranje prostore na prezimovanje. Nekateri viri pa navajajo, da starejše feijoje prenesejo tudi – 9 do -12 (hardiness zone 8).
 • Sadež, ki zori jeseni, je podolgovat, zelene barve v velikosti kokošjih jajc, dolgi nekje do 7.5 cm. Ima sočno meso, je sladkega aromatičnega okusa, ki najbolj spominja na okus med ananasom in jabolko.
 • Sadeži se jedo surovi, lahko pa ga uporabite tudi za pite, torte, pudinge, marmelade, želeje, smoothije,…itd. Užitno so tudi cvetovi! So sladki in hrustljavi.
 • Meso sadeža se že dolgo uporablja v kozmetični industriji; zaradi visoke vsebnosti hranil in vitaminov velja za dober naravni piling kože.
 • Plodovi so odličen vir vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E in K) in mineralov (kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, …). Največ pa je prav vitamina C in to kar 40% na 100 g slastnih plodov.
 • Za »jest« za »pit« za piling, to še ni vse, uživanje plodov bi naj zmanjšalo negativne učinke stresa in izboljšalo nivo kisika v celicah, kar pa zmanjšuje število poškodb zaradi prostih radikalov in lahko precej zmanjša tveganje za nastanek raka.
 • Nedavna študija je pokazala, da obrok na dan slastnih plodov kar v enem dnevu zmanjša tveganje za depresijo. To je zaradi prisotnosti protivnetnih spojin in antioksidantov, kot je resveratrol.
 • Plodovi bi naj veljali za pravi blagoslov in ga nekateri imenujejo kar »hrana za možgane«, saj pomaga izboljšati spomin, ter znižuje stopnjo tesnobe in stresa.
 • V prodaji jo že imamo, sadike od 10 evrov naprej!
Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »