Gunijev evkalipt

Na naši vrtnariji že nekaj let uspešno gojimo evkaliptus, sicer dve sorti Eucalyptus globulus ter E.gunni. Pri obeh sortah imajo mlade rastline privlačne sivo zelene liste, ki oddajajo značilen vonj, če jih pomečkamo.

Pri sorti E.globulus je vonj intenzivnejši, listi so bolj zelenkasti in precej bolj suličaste oblike. Uporabljamo ga za izdelavo eteričnih olj, sveže liste lahko uporabimo za dišeče kopeli itd…Rastlina ima precej večji habitus, zraste zelo visoko in težko jo ohranimo kompakto, vseeno ima svoj čar, edinstveno lubje, ki se lušči, pri nas v steklenjaku si lahko vedno pogledate rastlino staro več deset let. Omamno diši in lubje odstopa po vsej rastlini.

Gunov evkalipt je pa počasneje rastoč kot  dišeč sorodnik, značilni kroglasti, srebrni listi so izjemno privlačni. Z vršičkanjem (rezjo glavnega vrha) bomo pri rastlini spodbudili stransko rast poganjkov in tako bo vedno nekoliko kompaktnejša, gostejša.

Prezimovanje pri obeh sortah ni zahtevnejše, le pravi prostor moramo izbrati. Torej svetel prostor s temperaturo maksimalno do 15 stopinj celzija ter minimalno do 1 stopinje celzija. Pozimi evkalipte zalivamo nekoliko manj kot čez leto (upoštevamo pa različne dejavnike). Pršnje listov pri evkaliptih ni potrebno, presajanje rastlin pa priporočamo spomladi.

Sajenje na prosto: Že nekaj let opazujemo, kako evkaliptusi premagujejo vse milejše zime in tako prezimijo posajeni v zemljo na prostem. Nikar jih ne zavijajmo v umetne folije, pomembno pa je da rastlino posadimo v  zavetnejšo lego, če se nam zdi smiselno uporabiti zaščito, potem izberemo naravne materiale (travo, koruznico, smrečje…) Vedeti moramo, da rastline niso 100% prezimne in obstaja možnost pozebe v močnejših zimah.

 

Cena za sadiko je 4.50 evra v juliju pa ponujamo 20% popust na rastline. Sadike so na voljo zgolj na naši lokaciji v delovnem času, ne pošiljamo po pošti, vabimo vas k nam na družinsko vrtnarijo.

VT