Hitri vrtnarski nasveti za zelene prste

 

Na okrasnem vrtu, terasi ali pri sajenju posod

 

Klementina Tement, dipl.inž krajinske arhitekture

 

Izogniti se tistim najpogostejšim napakam v zeleni in cvetoči sezoni je lahko precej enostavneje, če opozorimo na stvari, s katerimi se v stroki srečujemo vsakodnevno. Velja poudariti, da pri oskrbi rastlin težko izdamo navodila za uporabo. Živa bitja, ki jim bo udobno samo z nekaj naše pozornosti in našem prilagajanju naravi v kateri prevladujejo zelo enostavni zakoni, od katerih smo se v sodobnem načinu življenja precej odaljili, zato nas rastline na prijeten način vežejo nazaj k njej.

  1. Uporabljamo kvalitetne in profesionalne materiale, ki smo jih kupili v specializirani trgovini ali vrtnariji. Predvsem substrati so ključna stvar, vanje bomo za precej časa posadili svoje najljubše izbrano cvetje in zelenje. Zato tisti substrati iz čistilnih naprav in raznih odpadnih centrov niso primerni, tudi če so v izjemno privlačni cvetoči embalaži. Posebno pozorni smo pri nasadih mišljenih za  kuhinjo ali kako drugače namenjenih za uživanje.
  2. Sadilni lonci, korita in gredice morajo biti dovolj velika. Revije so polne mičnih, mini lončkov iz katerih se vijejo bujne zelene rastline, vendar lahko v takšne pomanjšane prostorčke zasadimo le kaktuse ali določene sukolente. Za majhne bujne nasade si omislimo minimalno 30l substrata. V glinenih koritih, loncih bo vlaga nekoliko dlje, posebej če na začetku rastne dobe poskrbimo za zastirko, ki preprečuje izsuševanje ali zasadimo kakšno rastlino več, da substrat ni preveč izpostavljen soncu.
  3. Sadilni material-rastline nabavimo v vrtnarijah, centrih z lepo oskrbovanimi rastlinami na svetlobi in vrtnarskih mizah, nikar trgovskih policah. Prevoz v temnih hladilnikih, izpostavljenost slabim pogojem ter nestrokovno ravnanje je le nekaj tistih osnovnih napak, ki se zgodijo v trgovskih centrih, ki poleg orodja ali moke ponujajo še rastline.
  4. Hrana-gnojenje je obvezna sestavina vsaki zasaditvi, tudi kadar korenine niso omejene. Torej, tudi kadar zasajamo na prosto dodamo organsko snov, v loncih, koritih ter omejenem prostoru je to še pomembnejše pravilo. Močne rastline lahko veliko bolje kljubujejo škodljivcem in boleznim. Tako pestra izbira organskih gnojil in dodatkov je že med samimi slovenskimi ponudniki, nakup katerih izdelkov priporočam.
  5. Izbor rastlinskih vrst se naj prilagaja našim zmožnostim, načinu življenja in predvsem času, ki ga želimo posvetiti zelenju. Kajti samo tako bomo zadovoljni in v nasadih zares uživali. Pri vrtnarjenju štejejo potrpežljivost in izkušnje, ki jih nabiramo na poti. Izberemo rastline, glede na našo spretnost in poznavanje, saj je med posameznimi vrstami velika razlika že pri sami oskrbi z vodo in napadih škodljivcev, tukaj pride na vrsto strokovno osebje ali opisi na posameznih vrstah, ko izbiramo rastline.
  6. Kombinacija barv je pomembna, vendar imamo vsak svoj okus in prav je tako. Gre bolj za kombinacijo rastlin, ki bodo preživele poletje ali leta v sinergiji med seboj. Pazimo na kombinacije glede vrste substrata, količine zalivanja, dognojevanja ter čiščenja. Surfinijam ter milijonzvončkom namenimo specialen substrat, ki je narejen le zanje. Tako jim že v začetku ponudimo optimalen začetek in odpornost.
  7. Kako pravilno zalivati? Koliko zalivati? To vprašanje v stroki radi preslišimo, saj enoznačnega odgovora ni. Rastline so živa bitja, za uspešno gojenje, jih opazujemo, se z njimi pogovarjamo rečemo v šali, ko preizkušamo vlago prsti in se z zalivanjem prilagajamo naravi-vremenu. V grobem lahko razdelimo rastline, na tiste ki potrebujejo več vode ter tiste z manj zalivanja, vendar vedno preverimo nekaj centimetrov v globino kako vlažen je substrat, ali imamo drenažo, da se nam voda ne zadržuje pri koreninah. Tudi z dvigovanjem lonca lahko storimo veliko, tako preizkusimo ali je težek ali lahek, torej ali potrebuje vodo ali morda voda ne odteka in je nevarnost gnitja korenin.
  8. Odstranjevanje cvetov, odmrlih delov ter rez prebujnih rastlin je priporočljiva, tako podaljšamo življensko dobo, posebno enoletnicam. Poleg tega bodo izgledale bolj sveže in zdrave, tudi razvoj plesni in bolezni preprečimo z izrezovanjem odmrlega rastlinskega materiala.

 

https://www.facebook.com/tementvrtnarstvo/

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »