Kaj v korita in na balkone?

 

V tem kratkem obdobju se razvijejo iz potaknjencev v bujne rastline povešave, kompaktne ali pokončne rasti. Kaj bi pa letos na balkone, korita ali lonce?  Vsakoletno vprašanje, ki začne v naši stroki odmevati med cvetočimi polji v steklenjaku že konec marca. Vrtnic, deteljic in zelišč vam predlagam v nadaljevanju.

 

Lega, čas, barva hiše, spretnost zelenih prstov, okolica, domače živali je nekaj hitrih namigov, kako hitreje skrčimo neskončen seznam vrst, ki sestavljajo vsakoletno ponudbo balkonskega cvetja in enoletnic. Velik bum na področju samooskrbe in vrtičkarstva v vseh generacijah močno spreminja potrošniške navade tudi na našem področju. Surfinije in zelišča, klematis, sivka, gaure in deteljica, bazilika, jagode, timijan in pelargonije, zakaj pa ne? Ob pravi izbiri substrata in primernih organskih gnojil, dobimo kombinacijo delne samooskrbe s cvetočim okrasnim vrtičkom. Doma gojene aromatične rastline, uporabno in dišeče zelenilo okenske police ali balkona, kjer kombiniramo uporabne rastline najrazličnejših sort.

Z balkonskim cvetjem, neskončnim repertuarjem barv, tekstur, oblik lahko ustvarimo zelene ali cvetoče kotičke za vsakogar. Romantičnemu pridihu sezonskega cvetja dodamo še sadike zelenjave, sadja ali aromatičnih rastlin in tako zadostimo vsem čutom. 

Deteljic in vrtnic

Letošnji trendi pri zasajevanju enoletnic so prav posebni, pri nemški žlahtniteljski hiši Kietzler so z Maillandovim sortimanom ponudili izredno simpatično drobnocvetno vrtnico  LillyRose ‘WONDER 5’, cvetov je vse polno, različni odtenki drobnih roza kroglastih cvetov se bodo prelivali čez posode. Kot za vse vrtnice tudi zanjo velja, da ji senčna mesta ne bodo odgovarjala, sonča do polsenčna mesta, pri sajenju pazimo na odcedno prst, dovolj organske snovi in čez leto odstanjujemo odcvetele cvetove. Drobnocvetne vrtnice veljajo za precej manjše občutljivke kot velikocvetne sorte, kljub temu jih redno pregledujemo, da čim prej okrepamo proti morebitnim škodljivcem.   

Trifolium Angel Clover ‘Beauty’ in Trifolium Angel Clover ‘Chocolate’sta  latinski imeni dveh podobnih deteljic, ki jih cenimo ne toliko zaradi cveta samega, marveč sta tekstura in barva listja tisti, ki pritegneta na prvi pogled. Temen kontrast lista kombiniran z zeleno je odlična strukturka za k vrtnicam, pelargonijam, milijon zvončkom, enastovna za kombinacije z ostalimi rastlinami si bo povsod našla svoj prostor, v milejših zimah zna prezimiti na prostem. Glede oskrbe ni zahtevna, zmerno zalivanje, polsenčna lega je optimalna, če imamo pripekajoče sonce pa ob njo zasadimo bujnejše, višje rastline (gaure, suhe rože, vrtnice…), ki ji bodo omilile vremenske pogoje.

Havajski nageljčki in češnjev geranium

Takole nekako je prevod le delca simpatičnih latinskih imen, novosti med trajnicami. Mini trajni nagelčki Dianthus ‘Waikiki Pink’, preizkušeni v lanskem letu so letos na našem seznamu priporočenih  trajnic. Pritlehna in blazinasta rast postane v juniju prekrita z močno roza cvetovi, ki so komaj dvignjeni od tal. Pocvitajo še pozno v jesen. Priporočam jih za trajne nasade pokopališč, gredic, ter za lonce in korita z več prostora. Nageljčke po glavnem cvetnem obdobju porežemo in očistimo cvetov kar s škarjami, po celetni površini jih porežemo, tudi če gre kak milimeter zelenega dela, bomo rastlino tako pomladili in dobila bo dodatni zagon za ponovno cvetenje. Geranium ‘Orkney Cherry’ je nežna in zapeljiva krvomočnica, ki preseneti s bravo listja, je

Rosa – mailland

 

Glavnata, rozetasta, rdečelistna, kodrasta ….Brez solate pač ne gre

Priljubljena v vseh barvah in oblikah, postala je tema številka ena skozi vso vrtnarsko sezono, solata. Preizkušeno dejstvo, da se polži veliko raje lotijo zelenolistnih sort je med drugim poskrbelo za nenadno priljubljenost hrastovolistne rozetaste kristalke in njej podobnih rdečih sort. Eksperimentiranje z novimi, zanimivimi vrstami zelenjavnih sadik, ki lahko s svojo barvo in teksturo v zelenjavnem vrtu ustvarijo privlačne vzorce.

v soboto so šle prve pelargonije k novi lastnici, tako, sedaj je pa končno pomlad.

Klementina Tement, krajinska arhitektka

[nggallery id=64]

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »