Ljudje, rastline in živali nam dajejo navdih

Junija, je naša vrnarija cvetoča, dišeča in polna plodov.  Pridno pripravljamo domačo zelenjavo in kuhamo malino marmelado (vsa hiša je vonja malin). Življenje v vrtnarski družini je pač posebno, živimo z letnimi časi, naravo, strankami in ljubeznijo do dela.

V Ljubljani ta čas ravno poteka razstava Jute Krulc z naslovom Življenje z vrtovi. Na ogled so skice njenih vrtov, risbe rastlin in fotografije vrtov, ki jih je ta imenitna gospa ustvarila in še ni rekla zadnje. Ljubljana pa zato, ker sem se v tem tednu tam udeležila predavanja  vrhunskih arhitektov iz Velike britanije:
– krajinski arhitekt Christopher Bradley- Hole in arhitekt Chris Bearman, Allies and Morrison

Malce drugačen vpogled v delo v takšnih ogromnih ”tovarnah” arhitekture, zanimivo je videti dve tako pomembni imeni naše stroke v avditoriju fakultete za arhitekturo.

V naši spletni galeriji lahko vidite čudovite cvetove feijoe (o njej sem že pisala), ki je sadje z največ joda. Moje mnenje: kakšen jod vendar, tako fenomenalen okus plodov je tisti, zaradi česar jih imamo posajenih kar celo plantažo 🙂 Med tem ko čakamo na tropske plodove se zamotimo s kuhanjem artičok in lovimo še zadnji vlak za rezanje rabarbare, preden bo prepozno. Gaure in patagonski sporiš sta trenutno najlepši cvetoči trajnici na vrtnariji, zasadili smo čudovite lonce, ki bodo krasili teraso kavarne. S stilom in eleganco. Murve že gredo proti koncu, med tem, ko je nizek fižol v nizkem štartu.

Nikar ne pozabite na svoj vrt, še pomembneje, ne pozabite vsak dan znova razveseliti sebe in svojih dragih s cvetjem, objemom, prijazno besedo ali gozdnimi jagodami…. Pravzaprav s čemer koli, kar vas izpopolnjuje in kar osreči osebo na nasprotni strani.

Najlepšo in najbolj dišečo vrtnico sem podarila posebni ženski v mojem življenju, babici. Vsakič me razume. Vrtnice to vedo.

Če imate čas, voljo in interes, preberete moj članek iz Londona v novi številki revije Gaia, v reviji Rože in Vrt pa članek o High Line parku iz New Yorka. Biobrazda še nastaja 🙂

Klementina Tement, dipl.inž.krajinske arhitekture

[nggallery id=38]

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »