Lokalno vzgojen evkaliptus

Na naši vrtnariji že nekaj let uspešno gojimo evkaliptus. Pri vseh sortah imajo mlade rastline privlačne sivo zelene liste, ki oddajajo značilen vonj, če jih pomečkamo.

Sorte, ki so na voljo:

Eucalyptus citriodora

Eucalyptus globulus

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus parvifolia Patina

Eucalyptus pulverulenta

Eucalyptus polyanthemos

Eucalyptus crenulate

Eucalyptus nicholii

Eucalyptus polyanthemos

Rastline so gojene pri nas, vedno lahko kašne sorte zmanjka in traja nekaj mesecev, da se ponovno pojavi na prodajnih mizah.

Pri sorti E.globulus je vonj intenzivnejši, listi so bolj zelenkasti in precej bolj suličaste oblike. Uporabljamo ga za izdelavo eteričnih olj, sveže liste lahko uporabimo za dišeče kopeli itd…Rastlina ima precej večji habitus, zraste zelo visoko in težko jo ohranimo kompakto, vseeno ima svoj čar, edinstveno lubje, ki se lušči, pri nas v steklenjaku si lahko vedno pogledate rastlino staro več deset let. Omamno diši in lubje odstopa po vsej rastlini.

Gunov evkalipt je pa počasneje rastoč kot  dišeč sorodnik, značilni kroglasti, srebrni listi so izjemno privlačni. Z vršičkanjem bomo pri rastlini spodbudili stransko rast poganjkov in tako bo vedno nekoliko kompaktnejša, gostejša. Ta sorta je vaša najpogostejša izbira pri nas, je tudi bolj prezimno trden kot omenjeni predhodnik.

Vse sorte evkalipta priporočamo strični vsak mesec, tako preprečimo olesenel, starikav videz.

Prezimovanje  ni zahtevnejše, le pravi prostor moramo izbrati. Torej svetel prostor s temperaturo maksimalno do 15 stopinj celzija v notranjih prostorih. Pozimi evkalipte zalivamo nekoliko manj kot čez leto (upoštevamo pa različne dejavnike). Pršnje listov pri evkaliptih ni potrebno, presajanje rastlin je lahko ne glede na mesec.

Gunijev evkalipt sadimo na prosto, lonce prislonimo ob steno ali jih pustimo v zavetnejši legi na prostem.

Že nekaj let opazujemo, kako evkaliptusi premagujejo vse milejše zime in tako prezimijo posajeni v zemljo na prostem. Nikar jih ne zavijajmo v umetne folije, pomembno  je da rastlino posadimo v  zavetnejšo lego, če se nam zdi smiselno uporabiti zaščito, potem izberemo naravne materiale (travo, koruznico, smrečje…) Vedeti moramo, da določene sorte niso 100% prezimne in obstaja možnost pozebe v močnejših zimah.

Skratka evkalipti niso sobne rastline, torej jih ne moremo imeti kot lončnice, hladnejši prostor potrebujejo za prezimovanje v notranjih prostorih. Odlično prezimijo posajeni v zemljo na prosto ali posajeni v večje lonce, kot rečeno postavljeni v zavetno lego teras, balkonov, zimskih vrtov. Prilagodimo zalivanje. Vedno preizkusimo s prstom vlago zemlje 20cm pod površjem ali dvignemo lonec. Ne pozabimo jih zalivati v primeru suhe zime. Po želji jih lahko obrezujemo, izrezujemo. Tako bo rastlina rastla manj v višino in postajala bolj gosta, nižja. Celo obožujejo rez, pomladijo se in odženejo polno mladih vej.

Evkalipt je odličen v mešanih nasadih (na našem ig imamo precej idej). Čez zimo je zimzelen, poleti prenese močno pripeko, pa tudi polsenca mu ugaja.

Preskrba z vodo je kot pri vseh rastlinah odvisna od lege, posode ter vremena. V loncih smo pri zalivanju pozorni na ravno pravo količino vode, pri koreninah pogledamo stanje vlažnosti prsti, dvignemo lonec ali odkopljemo vsaj 10 cm pod površjem, da prilagodimo količino vode. Na vrtnariji jih čez zimo zalivamo 4x na teden, poleti vsak dan.

Srečno vsem ljubiteljem evkalipta,

VT

 

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »