Misli ujete med delo, stroko in prihajajočim letom

Vrt ali urejen zunanji prostor je vselej isporočal stanje in potrebe družbe. Vrtove in parke kot velika dela, ki sokazala moč lastnika, so v preteklosti naročali vladarji, cerkveni veljaki in drugi člani najvplivnejšega sloja družbe. Tudi danes je morda podobno, hkrati pa veliko nekoliko bolj zapleteno. Prostor kot omejen vir je prevečkrat prezrt in premalo spoštovan. Gradnja objektov in urejanje njihove okolice se vse bolj drobi v manjše enote, pri načrtovanju pa ima kapital v primerjavi z veljavnimi prostorskimi predpisi, strokovnimi smernicami in uveljavljeno dobro prakso zagotovo preveliko moč.

Priča smo številnim in hitrim spremembam in temu se moramo prilagoditi tudi tisti, ki se poklicno ukvarjamo z urejanjem prostora.

Področje hortikulture je tako zanimivo, obširno in podvrženo mnogim spremembam, da se za vsakogar najde nekaj čemur se je vredno posvečati. Pojavljajo se novi trendi, spreminja in dopolnjuje se zakonodaja, vedno bolj skrbimo za naravo in okolje, sledimo trajnostnemu razvoju…
Kadar govorimo o kvalitetnem bivanjskem prostoru je urejen zunanji prostor ključen faktor. Tako javne kot zasebne urejene zelene površine so pomembne za človekovo dobro počutje in funkcioniranje v prostoru, in vsekakor odločilen spremljevalec razvoja turizma.

Stroka se hoče in mora približati javnosti in naročnikom priložnost povezovanja iz vseh strani bi moralo biti veliko več.

Dinamično spreminjanje diverzitete in svoboda odprtosti nas povežeta z mirujočo naravo. Raznolikost predstavlja prednost, vrt postane prostor relaksacije, inspiracije, druženja in učilnica na prostem ne glede na vreme ali letni čas.

Govorimo o dragoceni vrednosti rastlin na človeka in druge uporabnike. Človek je že od nekdaj del narave in bolj kot smo odaljeni od nje večje težave imamo z zdravjem in počutjem. Zelenje v delovnem okolju dokazano vpliva na uspešnost podjetij in posameznikov, tako bi lahko pod družbeno odgovorne projekte šteli tudi skrb za urejen odprti prostor.

V letošnjem letu smo krajinski arhitekti skupaj z ostalimi strokami in predstavniki občin veliko razpravljali in ugotavljali na srečanjih in konferencah tudi v sosesdnjih državah. Menim, da še vedno nimamo dovolj uresničenih vizij, kar je škoda za nas in naše okolje. Ker pa smo trdoživi, zagnani in zaljubljeni v to kar počnemo se še zdaleč ne mislimo ustaviti.

Da zaključim, vsak od nas lahko veliko pripomore še k lepšemu, bolj zelenemu in cvetočemu kraju v katerem živimo. To so moje in naše krajinsko arhitekurne in vrtnarske želje za prihajajoče leto. Se vidimo med zelenim.

klementina in ekipa Vrtnarstva Tement

 

 

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »