Nega sobnih rastlin v zimskem času

Ker smo vse naše večje in manjše zelene prijateljice v večini preselili že novembra v notranje prostore, se njihova oskrba sedaj precej razlikuje od tiste ”poletne” na terasah, balkonih…

Najprej se ustavimo pri materialih, poceni gnojila in substrati iz čistilnih naprav, naj jih nadomestijo takšni tapravi, certificirani, ki jih dobite v specializiranih vrtnarijah in ne živilskih trgovinah. Enako velja za gnojila, Humko, Organic Nutriets priporočamo mi.

Vrsta rastline je ključna, ko razumemo ali gre za vrsto, ki potrebuje redno zalivanje, konstantno vlago ali ima rastlina raje daljše sušno obdobje bo skrb precej olajšana.

Recimo strelicije ter adamove liste na sobni temperaturi 21 stopnjah zalivamo enkrat do največ 2x tedensko. Odvisno kakšno količino vode jim namenim. Odvisno je tudi kakšno kvaliteto substrata imate ter kako velik je lonec. Najraje svetujem, da rastlino dvignite in ocenite koliko težka je, ter na podlagi ocene dodate količino vode. Nikar prezalitih rastlin, ki kažejo uvelost ne zalivamo še dodatno, zmerno pustimo, da se izsušijo tako, da jim dodajamo minimalne količine vode.  Pri strelicijah in adamovih listih se nikar ne ustrašimo kakšnega umirajočega lista, tako pač je, nastajajo novi, stari odmirajo, odrežemo jih pri steblu, ne puščamo jih gniti, prej ko list odrežemo, več nove moči damo rastlini.

Rastlin ne sadimo direktno v okrasne lonce, saj tako ne moremo preveriti njihovega koreninskega sistema, voda težje odteče, če pa že poskrbite za zelo dobro drenažo.

Dolgoročna gnojila, seveda! Za zeleno barvo, zdravo rast rastlin so nujna. Osmokoti vetisa.

Kaj pa škodljivci?

Predvsem na strelicijah in citrusih se rad pojavi kapar, ki ga prepoznamo po vatastih belih madežih v katerih so ličinke. Liste operemo s krpo, ki smo jo namočili v navadno milnico, preventivno pa priporočam uporabo palčk, ki jih porinemo v substrat (če gre za 15+ litrski lonec uporabimo vsaj 3 palčke).

Listi na streliciji so nacefrani, je to bolezen? če ste strelicijo umaknili iz terase v notranji prostor sobne temperature bo potrebovala nekaj časa, da razvije nove lepe zdrave liste, stare postopoma odstranjujemo. Strelicija ima takšno rast in s starostjo se listi cefrajo na robovih. Vseeno pazimo, da rastlina ni prezalita ali presušena (ocenimo težo sadilnega lonca).