zelene površine in podjetja….

Pomen in vpliv zelenih površin

 

Zanimiv in kakovostno oblikovan zunanji zelen prostor nadgrajuje naše bivanje, zavedajoč se, da zelenje predstavlja v človekovem okolju naravno, prvinsko osvežujočo sestavino, ki je nanadomestljiva in nepogrešljiva. Urejen zunanji prostor ali vrt je že iz zgodovine vselej izražal stanje in potrebe družbe, kako je pa z zelenimi površinami podjetij. Kakšna je praksa pri nas? Se zavedamo kaj predstavlja urejen prostor pred, okrog in v našem podjetju? Zelena barva nas pomirja, v zavest prinaša občutke zadovoljstva, miru, veselja in upanja.

V konceptu zelenih površin predstavljamo podjetje in njegovo filozofijo z rastlinami in zelenjem.

Vse več uspešnih podjetij želi delovati v zelenem okolju. Predhodno načrtovana in urejena okolica ter urejeni notranji prostori so eden izmed dejavnikov, ki močno vplivajo na prvi vtis, ki jih dobijo naše stranke ali poslovni partnerji, ko obiščejo podjetje, ter najpomembneje, zaposleni v podjetju. Zaradi prirojenega odnosa med človekom in naravo, urbano zelenje ni le okras, ampak dokazano dviguje razpoloženje, produktivnost in sodelovanje tistih, ki prostor uporabljajo.

Veliko slišimo in beremo o podpori slovenskih podjetij v športu, kulturi, šibkejšim skupinam, skratka ogromna družbena odgovornost nas spremlja. Žal okolje ni med pogostimi temami,ki bi predstavljale naložbo. Morda je eden izmed razlogov, da našo zeleno deželo jemljemo precej samoumevno. Ker pa zelenje v delovnem okolju dokazano vpliva na uspešnost podjetij in posameznikov, bi lahko pod družbeno odgovorne projekte šteli tudi skrb za urejen odprti prostor v bližini podjetja ali širše.

V praksi

Veliko podjetij je prepoznalo ugodne učinke zelenja, zato vzpostavlja in vzdržuje svoje vrtove in parke, v tujini jim rečejo community ali workplace gardens. Tako podjetja financirajo in sooblikujejo dele mesta ali lastne zelene površine, kar je odlična praksa. Vrtovi znotraj podjetij pomenijo priložnost, da zaposleni vstopajo v vsakodnevno interakcijo med seboj, z okoliškimi prebivalci, strankami podjetja in obiskovalci. Ne gre dobesedno za vrtnarjenje, ampak učenje, prenašanje znanja in deljenje izkušenj torej za pomembne dejavnike, ki jih velja izpostaviti.

Velikokrat ni mogoče najti prostora za vrtove, marsikomu ideja predstavlja preveč svobodnega duha, zato se naša podjetja največ odločajo za ureditev zelenja v notranjih prostorih ter ureditev manjših površin pred podjetjem. V Mariboru imamo vse več takšnih podjetih, ki poskrbijo za načrtovane zelene površine pred podjetjem in prav tako za ozelenjeno notranjost. Sprejemnice in pisarne postanejo z domiselnimi rešitvami loncev, korit, polic, zelenih sten prijetnejše. V veliko veselje je opazovati, kako pozornejši postanejo ljudje do rastlin in kako lahko dve zeleni koriti na vhodu vsako jutro prijazno ‘pozdravita’ zaposlene in stranke. V podjetništvu radi govorimo o številkah in produktivnosti, ki jih spremembe prinesejo. Glede na raziskave, številke pri naši temi kažejo v prid rastlinam, saj zdravo delovno okolje poleg promocije zdravja pomeni bolj zadovoljne in zdrave zaposlene, torej manj stroškov z bolniškami, nizko produktivnostjo in odsotnostjo. Spodbujanje zaposlenih k zdravemu življenskemu slogu torej postopoma doprinese veliko pozitivnega, tudi pozitivno podobo podjetja v javnosti.

Kaj lahko naredimo v svojem podjetju?

Vsako podjetje ima kak neizkoriščen prostor, ki ima potencial, da bi ga lahko bolj kvalitetno uporabljali za sestanke ali druženje. Možnosti pri ureditvi zelenega prostora so povsem različne, neomejene. Včasih na videz zapletene situacije, kot je pomanjkanje primernega prostora pripeljejo do inovativnih in domiselnih idej, ki so zagotovo neka dodana vrednost. Na prvem mestu pa moramo vedeti, kaj si želimo, kaj si lahko privoščimo ter kaj zares potrebujemo.

Sivkina obroba vrta lepotnega salona Prelest ponuja klop za stranke, ki pridejo nekaj minut prehitro, morajo počakati ali se želijo naužiti le prijetnega vonja je tista dodana vrednost Matejinem podjetju, ki jo poznamo vsi (fotografija prelest 1).

Ko prazno teraso ali prostor med poslovnimi objekti preuredimo v oazo zelenja v kateri se lahko tudi samo oči odpočijejo, je drugače, prostor začutimo in vzamemo za svojega. Uredimo lahko zunanji fitnes, posadimo zelišča, ki so vedno na voljo za čaj, ali le postavimo klop.

Največ svojega časa preživimo na delovnem mestu, in zelenje močno vpliva na kakovost počutja. Rdeča nit saditvenih načrtov so sorte rastlinskega gradiva v različnih kombinacijah in združbah, premišljeno zasajene in razporejene v prostoru, glede na letni čas, ki narekuje vizualne silhuete v skladnem, ponavljajočem se vzorcu.

Zelene stene

Pozitiven vpliv imajo tudi sobne rastline, saj v prvi vrsti izboljšujejo kakovost zraka, imajo pozitivne učinke na naše zdravje, konec koncev pa je zelena barva tista, ki nas pomirja. A namesto z lončnicami lahko popestrimo prostore tudi drugače, z zelenimi stenami, ki so močno pridobile na priljubljenosti. Uporaba vegetacije na stenah, tako zunanjih kot notranjih, namreč upravičeno postaja del sodobne arhitekture. Gre  za nekakšne vertikalne vrtove, ki lahko prekrivajo celo steno ali le del, zelenje je lahko znotraj manšega okvirja, kadar smo zelo omejeni s prostorom ali nam prevelika razraščenost rastlin ne ustreza. Vertikalne ozelenitve so odlična rešitev za ozke in senče terase, balkone, saj izberemo primerno vrsto rastlin glede na lego zasaditve. Velikost stene, vrsta panelov in izbira rastlin so ključni, za dolgo življensko dobo in zadovoljstvo poskrbimo za dobre in preizkušene materiale.

Kaj lahko storimo?

Kakšna je naša dejavnost, kaj želimo izpostaviti, kaj imamo na voljo? Mateja iz Prelesta se je odločila za eterični vonj sivke, ki obdaja njen salon, ki med drugim ponuja naravno kozmetiko, masaže in ostale kozmetične storitve. Vsako podjetje ima nekaj svojega, specifičnega, kar se da odlično oplemenit v zelenih površinah.

Zelenje ali vrt postane dolgoročna naložba v celostno zdravje in dobro počutje zaposlenih, niti ni nujno da je zemljišče last podjetja.

Obrtne cone bi se lahko z malo truda spremenile v prijaznejše površine z več zelenja, kakovost našega življenja bi se pa z načrtovanjem takšnih površin zvišala. Hitrih rezultatov pri delu z naravo ni, stvari se premaknejo, če aktivno iščemo pravo pot. Krajinski arhitekti se trudimo s predlogi in realiziranimi obstoječimi projekti tako doma kot v tujini ozavestiti in vzpostaviti zanimanje in željo po zagotavljanju kvalitetnih zelenih površin povsod okrog nas. 

Klementina Tement, krajinska arhitektka,

besedilo je bilo objavljenu v reviji Obrtnik

 

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »