Šmarna hrušica

Ob njej nam ne bo dolgčas

Lep habitus, čudoviti beli cvetovi, slastni, zdravi plodovil in iskrivo- žareča jesenska barva so glavne lastnosti šmane hrušice. Ne gre zanemariti, da jih je opazil in gojil na svojem posestvu Mont Vernon v Virginiji že prvi ameriški predsednik G. Washington. Zadnje čase postaja nadvse priljubljena užitna rastlina v večjih urbanih mestnih središčih.

 Šmarna hrušica nam daje, vse kar kot zahtevni ”uporabniki” pričakujemo, v vseh letnih časih lepo, predvsem pa so užitni plodovi od junija do julija, tista dodana vrednost. Najboljšega okusa so kar sveži iz drevesa, če nam jih kaj ostane so primerni tudi za izdelovanje marmelad, kompotov ali za peko.

Rod Amelanchier zajema okrog 24 vrst listopadnih večjih grmov ali manjših dreves iz družine rožnic (Rosaceae), med drugimi v to družino prištevamo tudi nešplje, jablane, hruške in kutine. Dosežejo do 4 metre višine in 2,5 metra širine.

Njihova domovina je severna Amerika, avtohtona rastlišča so strma in sončna, mnogokrat že meliščna ali skalovita južna pobočja, kljub suši in vročemu soncu, ki žge na južnih pobočjih, ti trpežni grmi preživijo. Glede prsti ni občutljiva, potrebuje le dobro odcedna tla.

V maju, še pred olistanjem jo prekrijejo nežni beli cvetovi, spada med medovite rastline, tako v njeni družbi uživajo tudi koristne žuželke.

Primerna je za manjše ali večje vrtove, izbiramo lahko med mnogimi sortami, razlikujejo se po oblikah habitusa, rodnosti, velikosti in različnih plodovih.

Prijetno s koristnim je načelo, ki ga upoštevajo tudi krajinski arhitekti, pri novejših projektih v večjih mestih ali urbanem okolju, med vso pestrostjo uporabnih rastlin, niso pozabili na šmarne hrušice. Med sprehodom na High Line Parku v centru New Yorka, lahko z malo sreče ob pravem času uživamo v okusnih plodovih šmarne hrušice.

V manjših vrtovih lahko višino nadzorujemo s pomladansko rezjo, če nam prostor omogoča, pustimo rastlini svobodo, ne bo nas razočarala. Spomladi beli cvetovi, čez poletje lepo zeleni listi in vitaminov polni modri plodovi, v jesenskih mesecih sledi barvna preobrazba v oranžno –rdeče- rumene tone.

Listopadne rastline izgledajo v zimskih mesecih precej drugačne, takrat nas bo njeno lubje presenetilo z nežnimi sivimi odtenki.

Vzgoja šmarne hrušice je enostavna, rastlina ni občutljiva, ne potrebuje škropljenja ali uporabe kakšnih fitofarmacevtskih sredstev.

Trenutno so na vrtnariji sorta Obelisk gojena na steblo ter večstebelna klasična hrušica, obe sta večji sadiki že lepo razraščeni. Na vse rastline ponujamo v juliju 20% popust.

Besedilo: Klementina Tement, dipl. inž. kraj. arhitekture

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »