Sobna ciklama

Latinsko ime: Cyclamen persicum, Primulaceae (jegličevke)

Ciklame, kar nekaj tisoč jih vzgojimo vsako leto na naši vrtnariji.

Tukaj je nekaj idej kako lep navdih so nam lahko tako ali drugače. Napisali smo preproste nasvete za uspešno gojenje ciklame pri vas doma
Cyclamen, several thousand each year in our nursery. Here are some ideas how they can inspire us. Tips for a successful cultivation of cyclamen in your home can be found on our website.

 

Prihajajo iz gorskih območij vzhodnega Sredozemlja do osrednje Palestine.

Gojenje te čudovite rastline sega nazaj že v začetek 17. stoletja, z žlahtnenjem je znanstvenikom uspelo ustvariti paleto barvnih odtenkov z najrazličnejšimi oblikami in kombinacijami cvetov in listov.

Ciklama je pozimi cvetoča gomoljasta rastlina. Srčasti listi s srebrnimi

vzorci ji dajejo mogočno in kompaktno obliko. Iznad listov se na pokončnih pecljih dvigajo cvetovi s povešeno glavico in nazaj privihanimi venčnimi listi.

Ciklame imajo rade svetel prostor na okenski polici, vendar ne na

neposrednem soncu in nikakor ne nad radjatorjem. Idealna temperatura za ciklame je med 10-18 °C.

Pred zalivanjem s prstom potipamo substrat, da se prepričamo ali rastlina res potrebuje vodo, kajti zgodi se da rastlina ovene zaradi preveč vlage,ciklamo zalijemo v lonček. Listov in gomolja ne vlažimo, tako preprečimo gnitje. Tudi gnojimo lahko ciklamo, enkrat tedensko s tekočim gnojilom za cvetoče okrasne rastline če jo želimo obdržati dlje časa. Posušene liste in odcvetele cvetove redno

odstranjujemo, tako vzpodbudimo nastavljanje novih. Ko rastlina preneha cveteti, zalivanje zmanjšamo, vendar rastlina ne sme usahniti. Konec maja jo presadimo v večji lonček in jo postavimo v polsenčno lego na vrt, kjer jo skrbno zalivamo in gnojimo.

V tem času gomolj naredi zalogo za zimsko cvetenje.

Peden kupimo: kupujte samo rastline z zdravimi sočnimi listi. Glejte tudi, da bodo imele mnogo cvetnih popkov, pomembno je da so rastline vzgojene pri nas in ne uvožene, kjer so izmučene od transporta in izpostavljene prepihu.

Kdaj jo kupimo: največja izbira ciklam je pozno jeseni in pred Božičem. Kdor kupuje ob tem času, se najdlje veseli lepote teh rož.

Temperatura: najbolj se razvijajo v bolj hladnih prostorih, pri temperaturi med 10 in 18 °C.

Svetloba: dobra svetloba vendar ne direktna sončna pripeka, sploh poleti pazimo.

Lega: idealna je proti severu obrnjena okenska polica brez radjatorja. Ne mara prepihov.

Vrsta zemlje: humozna, rahla, bogata s hranilnimi snovimi.

Presajanje: ciklame presajamo po končanem cvetenju v aprilu ali maju, mini ciklame lahko presadimo kar na prosto v zavetno lego in prezimijo. Ko presajamo pazimo, da vrh gomolja majčkeno gledata nad zemljo. Ne uporabljamo prevelikih lončkov, v manjših rastlina bolje cveti.

Razmnoževanje: ciklame lahko razmnožujemo s semeni pri temperaturi 13-16°C, kot tudi z delitvijo gomolja, ampak šele ko cvetovi in listi odpadejo ter ob prestopu v obdobje počitka.

Obrezovanje: celo leto rastlini odstranjujemo uvenele liste in cvetove in tako naredimo prostor za nove, neprenehno rastoče popke.

[nggallery id=26]

Trenutno ciklame razvažamo po celi Sloveniji in so na voljo tako po veleprodajnih cenah cvetličarnam in trgovcem, kot našim strankam po ugodnih maloprodajnih cenah, le pokličite nas, saj je v decembru in janurju naša vrtnarija zaprta.

02/6810031 Vrtnarstvo Tement

 

Tekst in fotografije:

– Klementina Tement, dipl.inž. krajinske arhitekture

– Pinterest

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »