Vrtnarija in ta karentanska pomlad

Dnevnik; med rastlinami

Besedilo Klementina Tement, dipl.inž. krajinske arhitekture

 Zapiski iz družinske vrtnariji, kjer rastline predstavljajo način življenja, narava in letni časi narekujejo ritem, ki mu sledimo, se učimo in razvijamo. To nas izpopolnjuje in daje bistvo vrtnarstvu Tement.

Sanjavi cvetovi spomladi

Mesec, ki ga v mislih povežem s čudovitimi potonikami iz maminega vrta, s tisoč in eno sorto krvomočnice, ki obrobljajo gredice z luki in bradatimi perunikami. Nad njimi se dvigajo dreni cvetniki in glog. Veličastno izgledajo gredice v aprilu in kasneje v maju, toliko tekstur in barv na le nekaj kvadratnih metrih. Zelenjavni vrt je zgodba zase, vsak član družine obdeluje svojega, poletna miza zelenjave in cvetja je vsak dan polna, od aprila do novembra smo povsem samooskrbni z domačim pridelkom.

Kakšen večer ali ob nedeljah, ko nam narava in domač vrt polnita baterije razmišljam kako prazno bi bilo živeti brez rastlin. Naj gre za drobne enoletnice, dišeče geranije v koritih ali mogočne močvirske ciprese, ki so spremljava in odzadje potoku. Vsaka ob svojem času na svojem mestu.

V steklenjaku so enoletnice polne cvetov in vse bujnejše postajajo z ugodnimi temperaturami, veliko rastlin presadimo v večje lončke, jim omogočimo bujnejšo razrast in preprečimo siromašen videz, ki je pogosto posledica premajnega lončka za rast korenin. Pajkovke, gaure, dalije, perjanke, geranije in dipladenije so na vrtnariji čez vse poletje. Stranke nas množično obiščejo predvsem aprila in maja, pozneje je ritem precej umirjen. Vse leto zanimivim in privlačnim rastlinam ne glede na letni čas, je storjena krivica. Dejstvo, da največ pozornosti še vedno namenimo balkonskemu cvetju in zelenjavnim sadikam v spomladanskih mesecih je očitno tudi, ko pogledamo ureditve okolja širom države.

V trgovskih centrih ponujajo privlačne in cvetoče rastline ne glede na letni čas ali njihovo cvetno obdobje, na vrtnarijah je drugače. V zavetju steklenjaka, brez večjega vložka v energijo, spodbudimo cvetenje in rast za kak teden ali največ mesec. Sortiman trajnih rastlin je vse leto enako bogat, vendar so cvetovi še vedno ključni pri nakupu, rastline, cvetoče v vsakem letnem času, ne glede na vremenske razmere bi nam hitro postale dolgočasne.

Na vrtnariji vzgajamo sadike iz podtaknjenca ali semena, do odrasle sadike, to je naš poklic in poslanstvo, odnos do raslin je drugačen kot v velikih trgovskih centrih.

Kljubovati poletni vročini

Cvetovi polnijo prostor poleg zelenjavnih sadik in zelišč, vzorčna korita in nasadi se pokažejo v svoji bujnosti.

Najbolj iskane so rastline, ki bodo preživele neugodne poletne razmere z majhno  preskrbo z vodo, vendar polne cvetov. Rumenih, belih in roza odtenkov so dobro znane lantane, suši in soncu precej naklonjene, prav tako dipladenije s svojimi velikimi, trobljam podobnimi cvetovi, rastline, ki dobro prenašajo vročino, in pomanjkanje vode, vendar ne pozabimo, trpežne in manj zahtevne rastline še vedno potrebujejo našo pozornost. Posebej, kadar jih zasajamo v lonce ali korita ter jim omejimo prostor rasti.

Stranke v drugi polovici maja, so res deležne okrnjenega izbora sort, vendar so sadike, ki so bile dlje časa v naši oskrbi, toliko bujnejše in preraščene, da na balkone ali terase postavijo že cvetoče zasaditve. Za pozabljive zalivalce in sončno lego, preizkušeno trpežen in vse poletje cvetoč nasad s trajno levizijo (Lewisia cotyledon), roza dipladenijo (Diamantina® Dipladenia Jade ‘Rose’), trajno povešavo molembekijo (Muehlenbeckia complexa) in v odzadju nemesija v treh odtenkih (Nemesia fruticans MixMasters Coco Nuvo®).

Cvetovi ali listi

Od maja naprej zacvetijo privlačne poletne trajnice, njihovi cvetovi pritegnejo kupce med gredice. Predvsem nizozemskemu krajinskemu arhitektu Pietu Oudolfu gre zahvala za popularizacijo vrst, ki jih javnost poprej ni opazila. Med njimi je tudi rod mlečkov, danes ne mine nobena vrtna razstava brez njih. Nekateri pričnejo cveteti že spomladi, drugi malo pozneje, cvetijo lahko več tednov, včasih več mesecev.

Euporbia Griffithii ‘Fireglow’ z oranžnimi cvetovi in pisanolistna sorta Euphorbia x martinii ‘Ascot Rainbow’,  sta deležni velike pozornosti na vrtnariji, zimzeleni trajnici, ki posebno v večjih skupinah ne ostaneta spregledani. Na suha in vroča mesta sadimo mlečke s sivo modrimi listi in rumeno zelenimi cvetovi, drugi dobro uspevajo v delno senčnih ali celo vlažnih lokacijah. Zimzelene mlečke je potrebno posaditi v dobro prepustna tla. V tleh mora biti dovolj hranilnih snovi, tako bo njihova rast bujna, barva pa intenzivnejša.

SE VIDIMO PRI NAS; zelene pozdrave, ostanimo zdravi želimo družina Tement

od ponedeljka do petka smo od 8.00 do 17.00, sobote od 8.00 do 13.00

 

Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »