Hokaido buče

Iz bloga zelena renesansa (klementina tement):

Antioksidant, ki zavira staranje in učinkuje protivnetno (…)- zato so buče fajn

Barvo jim dajejo karotenoidi, natančneje ß-karoten, barvilo v celicah plodov, ki te dele rastline varuje pred sončnim sevanjem, torej odbija UV-žarke.

Pri ljudeh spodbuja tvorbo melanina- kožnega barvila, kot vemo, je eden ključnih pri zaščiti kože pred sončnimi opeklinami.

Kako vplivajo karotenoidi na človeško zdravje se ukvarjajo mnoge znanstvene raziskave; ugotovitve, da so učinkovita preventiva proti vsem vrstam raka, srčnim boleznim in očesnim boleznim ne gre zanemariti.

Korenček za boljši vid? Ja, in bučke. Drugo ime za ß-karoten je provitamin A, v telesu pa se pretvori v vitamin A. Ta se z oksidacijo spremeni v retinol, vidni pigment človeškega očesa – pogosto slišimo, da korenček izboljšuje vid, manj znano pa je, da tudi oranžne buče.

Zato jih na našem družinskem vrtu ne zmanjka, pravkar nastaja v kleti ”majhno skladišče” muškatnih in hokaido buč najrazličnejših sort-posledično tudi oblik.

Brez težav jih hranimo vse do spomladi.

Vrtičkanje in kuhanje je v zadnjem času nadvse kul in priljubljena zadeva. Fanatični boj se odvija proti sladkorju in ogljikovim hidratom…

Zagovarjam sezonski in v naši bližini pridelano hrano- sadje in zelenjava polna pesticidov, pridelana na drugem koncu sveta pač nista sestavina zdravega smutija ali kakšnega koli obroka. Pomisleke imam nad pretirano priljubljenostjo goji jagod in ostalih nedavno priljubljenih iz skupine: “rastline nesmrtnosti”. Zasuli so nas z informacijami o delovanju antioksidantov in vse polno učinkovin proti vsemu. Kaj pa zelenjava in sadje z naših vrtov? Veste kakšno vsebnost antioksidantov ima ohrovt?

Zmernost 🙂 kiwano, feijoe, kivi issai, goji, čajote…. imamo pač za vzorček in testiranje. Za ozimnico pa zaboje domačih jabolk, buč, brstičnega ohrovta, zelja…

O bučah sem hotela povedati še nekaj:

Koristne

Pomembna sestavina buč  so vlaknine- za črevesno floro. So lahko prebavljive, ohranjajo rast koristnih črevesnih mikroorganizmov.

Telo spodbujajo h kurjenju presežka telesnih maščob, so odlične pri hujšanju, spodbujajo  tudi delovanje čistilnih organov našega telesa, predvsem jeter. Ledvicam pomagajo pri izločanju ostankov presnove, lahko pomagajo celo pri odpravi ledvičnih kamnov, koristne so tudi za tiste, ki želijo znižati nivo slabega holesterola v krvi.

Pa še tabelica nutricističnih vrednosti

The nutritional value of pumpkins Hokkaido 100 g:

Calories

37 kcal

Carbohydrates

8.8 g

Fats

0.23 g

Proteins

8.8 g

Fibres

1.6 g

Vir:
zelenarenesansa.blogspot.si
Deli z ostalimi:

Preberi še

Opravila na vrtu januarja

Zimski vrt lahko prinese čudovito cvetje, listje in vonj. Nekateri grmi, vključno s Sarcococco in Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, imajo čudovite vonje. Zasadimo jih blizu

Preberi več »

Zeleno 2024

Zdravja, iskric v očeh in zelenih prstov želimo.   Vrtnarstvo Tement se kot vsako leto odpira ponovno v februrja, običajno 14. ker ima Valentin ključ

Preberi več »